Image Alt

Duiken

Onder water speelt zich meer af dan je denkt.

Hoe werkt het?

Onder water speelt zich meer af dan je denkt. Vele stukken ongerepte natuur liggen te wachten om ontdekt te worden. En niet alleen in de warmere oorden. Ook in ons eigen kikkerlandje zijn vele mooie plekken onder de waterspiegel verborgen. Een goede duikopleiding is de eerste vereiste om deze plekken veilig te kunnen bewonderen. Duikvereniging Fire Divers is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). De NOB is op haar beurt weer aangesloten bij het NOC*NSF. De opleidingen worden door onze eigen, ervaren, instructeurs verzorgd volgens de CMAS-standaard. Dit betekent dat de brevetten die bij ons worden gehaald wereldwijd erkend zijn. Van Australië tot de Grevelingen en van de Rode Zee tot de Noordzee, je kunt met onze brevetten dus overal duiken!

Om aan een duikopleiding te mogen beginnen moet je beschikken over een medische goedkeuring voor het beoefenen van de onderwatersport. Tot de leeftijd van 50 jaar dient deze keuring iedere drie jaar herhaald te worden. Daarna dient de keuring ieder jaar herhaald te worden. Voor het buitenland gelden andere regels. In de meeste gevallen is je medische keuring daar maar 1 jaar geldig. Huisartsen zullen in het algemeen een dergelijke keuring niet verrichten. Wij kunnen je adviseren naar welke duikarts je voor deze keuring kunt gaan. Wanneer je over een normale conditie beschikt en gezond bent dan zal deze keuring geen problemen opleveren.

Welke brevetten kun je bij ons halen?

De te behalen brevetten zijn 1- t/m 4-ster duiker. De brevetten blijven levenslang geldig. Met uitzondering van het 4-ster brevet worden alle opleidingen gedaan via een module-systeem. De opleidingen bestaan uit theoretische, binnenwater (zwembad) en buitenwater modules. Het 4-ster brevet is geen aparte opleiding. Het is een verzameling van specialisaties en duikervaring. Dit brevet kun je aanvragen zodra er 250 duiken geregistreerd staan. De brevetverklaring “250 gelogde duiken” kun je downloaden. Deze moet je laten aftekenen door een 2-ster instructeur. Verder moet je minimaal een 3-ster NOB duikbrevet (of gelijkwaardig) hebben en zes NOB- specialisaties hebben gevolgd.

De opleidingen zijn erop gericht om de beoefenaar van het duiken met zoveel mogelijk plezier de sport veilig te kunnen laten uitoefenen. De opleidingen starten bij voldoende deelname. Het ligt aan de cursist zelf hoe snel het 1-ster traject doorlopen wordt. Gemiddeld kan er al na zo’n drie maanden met het buiten duiken worden begonnen. Buitenduiken vinden in de regel plaats in het Oostvoornse meer, de Grevelingen of in zoetwaterplassen nabij Zevenhuizen of Zoetermeer.

Hoe en waar trainen wij?

Elke vrijdag trainen we in zwembad De Windas (Berkelseweg 95 te Bergschenhoek). Elke week conditietraining of persluchttraining. Deze trainingen staan onder leiding van ervaren trainers.

De vereniging organiseert door het jaar heen diverse activiteiten zoals organisatie van en begeleiding bij buitenduiken, de jaarlijkse clubbarbecue/of familieweekend en uitjes naar bijzondere evenementen in binnen- en buitenland. Ook in het zwembad worden er diverse dingen georganiseerd, zoals familiedagen (familie en vrienden kunnen gratis mee) en spelletjes parcours. Ook proberen wij ieder jaar een duikreis naar het buitenland te organiseren. Jaarlijks ontvangen alle leden 8 keer het NOB magazine ‘Onderwatersport’. In dit blad kun je allerlei zaken lezen met betrekking tot de onderwatersport. Tevens zijn hier prachtige foto’s in afgedrukt. Na inschrijving bij de NOB ontvang je ook nog een welkomstpakket, ben je collectief verzekerd voor aansprakelijkheid en is er dekking bij ongevallen (gedurende onderwatersportactiviteiten). Zie de voorwaarden op de NOB website.

Kijk voor meer informatie op onze website: www.firedivers.nl of mail naar [email protected].